ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ


Ποιες βλάβες προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στα μάτια μας;
Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά από παθολογίες στα μάτια οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο. Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι ο ήλιος δρα συσσωρευτικά. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, έχει ως συνέπεια τη μείωση της διαύγειας του κρυσταλοειδούς φακού του ματιού, προκαλώντας καταρράκτη.
Οι υπεριώδεις ακτίνες UV-A και UV-B είναι υπεύθυνες για τη φωτοχημική βλάβη που προκαλούν στον φακό. Είναι γνωστό ότι ο γεροντικός καταρράκτης αφορά 40 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, ενώ 17 εκατ. Καταλήγουν στην τύφλωση.
Ωστόσο, οι υψηλής ενέργειας ακτίνες του ήλιου, το λεγόμενο μπλε φως, δηλαδή το φως εκείνο που όταν πέφτει σε μια γυαλιστερή επιφάνεια μας στραβώνει, είναι υπεύθυνο και για βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το βυθό του ματιού.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος σχετιζόμενη με την ηλικία είναι μια από τις συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητοι σύμμαχοι για την προστασία μας από τις αρνητικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας κυρίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου